Despre alpinisti utilitari

Despre alpinisti utilitari

Despre alpinisti utilitari. Cine sunt, ce activitati desfasoara?

O meserie ce presupune lucrul la inaltimi impune un grad ridicat de curaj, simt de raspundere si o buna conditie fizica. Acesta este si cazul alpinismului utilitar, desigur. In plus, sunt necesare si o certificare in domeniu si o experienta pe munte de minim 2 ani, pentru a asigura un acces mai rapid la profesie.

Alpinisti utilitari sunt cei care desfasoara diverse activitati la inaltime, pe constructii industriale sau civile. Asociatia Profesionala a Alpinistilor Utilitari din Romania (APAUR) recomanda ca alpinistii sa indeplineasca simultan cateva conditii minime: varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani (poate fi decalata pana la 45, cu avizul medicului de specialitate), o stare de sanatate buna, aptitutidini si capacitati neuropsihice verificate si atestate in urma unui examen medical, precum si o experienta de mers si de orientare pe munte de minimum doi ani.fisker_constructii_pitesti_arges_0732000112-1

In plus, un alpinist utilitar trebuie sa detina si un atestat care sa ii dovedeasca aptitudinile, dupa ce urmeaza cursuri de calificare la o scoala specialitate, atestata de Ministerul Muncii. Calificarile sunt clasificate pe trei niveluri, de la tehnician pana la supervizor. O zi de curs costa aproximativ 150 de euro; nivelurile 1 si 2 dureaza cinci zile, iar cel de-al treilea, doua zile. Odata finalizate cursurile, candidatul va sustine un examen desfasurat in 3 etape: scris, practic si oral, al carui examinator va fi un membru IRATA (Asociatia Internationala a Lucrarilor Industriale de Acces in Coarda).

Alaturi de calificarea de alpinist utilitar va trebui sa aveti si o alta: constructor, sudor, lacatus, vopsitor sau electrician. De ce? Pentru ca odata ajuns la inaltime, alpinistul utilitar va trebui sa indeplineasca diverse sarcini de lucru: tencuieli, zugraveli, termoizolatii, curatarea fatadelor, a structurilor inalte, a geamurilor, montaje publicitare etc.

Conform APAUR, angajatorul are obligatia legala de a asigura echipei de alpinisti utilitari securitatea si sanatatea in munca. Printre obligatiile legale ale angajatorului se numara dispunerea evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala, elaborarea de instructiuni proprii de securitate a muncii, in functie de activitatea desfasurata. Totodata, angajatii trebuie sa fie informati in legatura cu riscurile jobului, cu masurile de prevenire a acestor riscuri, inclusiv cele de prim ajutor si sa le fie asigurate dotarea, intre­ti­nerea si verificarea echipamen­telor de protectie si de lucru.fisker_constructii_pitesti_arges_0732000112-4

Alpinisti utilitari. Niveluri de instruire

  1. Nivelul 1. Tehnician IRATA
  • nu poate supraveghea alti alpinisti;
  • raspunde de propriul echipament (corzi, centuri de siguranta, carabiniere etc.), precum si de verificarea acestuia;
  • poate ajuta la operatiunile de echipare, sub supravegherea unui tehnician de nivel mai inalt;
  • poate efectua salvari simple si are cunostinte despre scripeti.

2. Nivelul 2. Tehnician sef

  • poate echipa corzile de lucru;
  • efectueaza salvari si realizeaza sarcinile de lucru, cu acces in coarda, sub supravegherea unui supervizor;

  • are cunostinte generale despre legislatie, cerinte de securitate si proceduri de asigurarea calitatii legate de accesul in coarda.

3. Nivelul 3. Supervizor

  • isi asuma responsabilitatea deplina pentru accesul in coarda;
  • cunoaste legislatia si tehnicile de lucru;
  • detine un certificat de “Prim ajutor”;
  • cunoaste schema de calificare IRATA.